THE VOID JOURNAL


Първата медия на Балканите, посветена изцяло на блек метъл жанра
и омагьосващите звуци на балканския и световен ъндърграунд 

Underground Kvlt - Following the Dark Arts since 2017

TRELLDOM се присъединиха към лейбъла PROPHECY PRODUCTIONS

TRELLDOM се присъединиха към лейбъла PROPHECY PRODUCTIONS

Култовата норвежка блек метъл група TRELLDOM подписа договор за няколко албума с лейбъла Prophecy Productions. TRELLDOM ще издадат своя четвърти пълнометражен и дългоочакван наследник на “Til minne…” (2007) чрез лейбъла тази година.

„Важно е да намерим правилните партньори за сътрудничество, както и някой, който уважава и отчасти разбира какво искаме да предадем по всяко време, което правят Martin и хората в неговата компания – изкуството винаги трябва да е на първо място!“, подчертава Stian Kårstad.. „Затова всички ние в Trelldom с нетърпение очакваме да продължим нашето пътуване с Prophecy Productions.“

Prophecy Productions заявява:
„Да работиш с изключителен артист като норвежкия вокалист Gaahl и неговата легендарна група Trelldom е едновременно привилегия и задължение да направиш всичко точно както трябва“, заявява основателят на лейбъла Martin Koller. „Всички сме развълнувани да приветстваме Trelldom в нашия каталог и няма да преувелича, когато спомена, че имаме много заклети фенове в тази компания.“

Когато така наречената втора вълна на блек метъла започна да се надига от скандинавския ъндърграунд и особено от Норвегия в началото на 90-те години, тя беше неполирана, яростна, неукротима и сурова отвън. И все пак още по време на зараждането ѝ една артистична жилка дремеше в основата – жилка, която надхвърли своя жанр, проби нова звукова основа и чакаше времето си да излезе наяве.

По-конкретно, вокалистите разшириха обхвата на онова, което се смяташе за възможно от човека и работата на добре известния Attila Csihar от MAYHEM, който се изявяваше в манифеста на жанра „De Mysteriis Dom Sathanas“ (1994), водещ в полето. На сцената се появи страхотен претендент за трона на гласовете в лицето на Kristian Espedal, още познат като Gaahl, който вече беше основал TRELLDOM в Sunnfjord, Vestland през 1992 г. и бе дал живот на невероятния „Til evighet…” (1995).

Въпреки че дебютният албум беше високо оценен в ъндърграунд кръговете, през 1998-ма година Gaahl се присъедини към прословутите GORGOROTH от Берген и екстремният вокалист започна да се издига до пределите на известността.

Това привлече внимание и към TRELLDOM, които продължиха да пишат блек метъл историята с “Til et annet…” (1999). Междувременно Gaahl промени състава, включвайки китариста Valgard и Stian „Sir“ Kårstad на бас, които станаха постоянни членове. Вторият албум, както и третият, “Til minne…” (2007), са продуцирани от култовия звуков инженер Pytten в Grieghallen Studios, Берген. С TRELLDOM музикантът признава, че се е почувствал освободен от строгите ограничения, с които е трябвало да се съобразява в GORGOROTH, и е могъл да изследва гласа си по-свободно.

И тримата музиканти продължават да работят с няколко други проекта след третия албум и TRELLDOM се оказа в даден момент неактивен проект. Gaahl продължи да използва вокалните си умения и силно повлия на WARDRUNA например и си сътрудничи със Sir в GOD SEED, а от 2015 г. също се изявява и в новата си група GAAHLS WYRD. За голяма радост на своите заклети фенове, GAAHLS WYRD изпълняваха парчета на TRELLDOM по време на ранните си концерти.

И когато Gaahl почувства, че е дошло времето да събуди TRELLDOM от дългия му неспокоен сън, към него отново се присъедини Sir и заедно привлякоха съмишленика си от GOD SEED Kenneth Kapstad, бивш барабанист на MOTORPSYCHO и също така управляващ ритъма в SPIDERGAWD, MØSTER! и THORNS . Kapstad доведе саксофониста Kjetil Møster (MØSTER!, RÖYKSOPP, THE END) на сцената. И така – вече четирима души започнаха да записват нов албум на TRELLDOM през 2023 г.
Албум, за който ще научим повече съвсем скоро.

 

 

Актуален състав:
Kristian Eivind Espedal – вокали
Stian Kårstad – китари, бас, електронни
Kenneth Kapstad – барабани
Kjetil Møster – саксофон, кларинет, електронни

 

 

Полезни връзки:
www.trelldom.no
www.facebook.com/trelldom92
www.instagram.com/trelldom_92

Сподели статията :
Абонирай се.
Известие за:
0 Коментара
Inline Feedbacks
View all comments
Моля, прочетете, преди да коментирате в сайта:
1.Поднасяйте критиката си обосновано и интелигентно.
2. Коментари извън темата на статията - конкретният изпълнител или музиката му, ще бъдат премахвани. Не е коректно спрямо изпълнителите под статиите за тяхната музика да се прави реклама на други изпълнители или да се водят разговори на друга тема.За този тип дискусии можете да използвате имейл адреса на The Void Journal, а скоро може би ще бъде създаден и форум/чат, в който да може всички да общуват свободно без ограничения.
The Void Journal е първата по рода си медия на Балканите - нека поддържаме нивото на нужната висота.